Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Εργατική Πρωτομαγιά στο Νηπιαγωγείο

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών, είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως «Εργατική Πρωτομαγιά» ενώ είναι συνυφασμένη με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και γιορτής για μία εξέγερση των εργατών του Σικάγου.

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο της Αμερικής ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Εναντιώθηκαν στην εκμετάλλευση των πλουσίων.


Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Σύνθημά τους ηταν όλοι μαζί ενωμένοι κάνουμε μια δυνατή γροθιά και έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα.


Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν κάποιοι άνθρωποι, ενώ υπήρξαν και τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.


Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Στην Αρχαία Ελλάδα γιορτάζονταν τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών και  ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.
Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.


 Τα Ανθεστήρια γιορτάζονται ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.
2 σχόλια:

Evi Karella είπε...

Φοβερή ανάρτηση, τα έχει όλα!!! Μπράβο!!

Ανώνυμος είπε...

Πλήρως ενημερωτική παρουσίαση ! Ευχαριστούμε!!!

View more:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...