Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αρχαία Ελλάδα-Μέρος 4: Δημοκρατία



Λόγω της θεματολογίας μας αυτή την περίοδο και της επικαιρότητας έκρινα σημαντικό να αναφερθώ στη Δημοκρατία. Η ορολογία μας ήταν ήδη γνωστή καθώς είχαμε ασχοληθεί με τα πολιτεύματα κατά τη 17η Νοέμβρη. Ανέφερα ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα και εντοπίσαμε τη θέση της στον χάρτη.

 

Τι σημαίνει η λέξη Δημοκρατία; Ας την χωρίσουμε Δήμος+κρατία, δηλαδή Δήμος(=λαός) +κρατώ που σημαίνει ότι ο λαός κρατάει-έχει την εξουσία. Όλοι οι πολίτες της Αθήνας είχαν το δικαίωμα να λένε την γνώμη τους, να εκλέγουν και να εκλέγονται.

Κάθε πολίτης μπορούσε να μιλήσει στο λαό. Έβαζε στο κεφάλι του ένα στεφάνι μυρτιάς και είχε ορισμένο χρόνο για να το κάνει. Ο χρόνος καθορίζονταν από μία κλεψύδρα νερού (βλέπε κάτω δεξιά). 'Οταν το νερό άδειαζε από τον έναν αμφορέα στον άλλον ο ομιλητής όφειλε να σταματήσει.


Τους έδειξα μια μαρμάρινη κληρωτίδα που χρησιμοποιούνταν για την επιλογή των δικαστών  όπου οι εκλογείς έβαζαν κέρματα με τα ονόματα των υποψηφίων  στις σχισμές.


Οι παρακάτω δίσκοι χρησιμοποιούνταν στο δικαστήριο :ο δίσκος (1) με το γεμάτο κοτσάνι σημαίνει αθώωση,  ο δίσκος (2) με το κούφιο σημαίνει καταδίκη. Οι πολίτες που ήταν μέλη του δικαστηρίου είχαν ταυτότητα (3). Τέλος, ανέφερα για τα όστρακα. Όταν κάποιος δεν συμπαθούσε κάποιον άλλον, έγραφε το όνομα του σε ένα κομμάτι πηλού (όστρακο) και το πετούσε σε ένα οριοθετημένο χώρο που είχαν ορίσει γι' αυτή τη δουλειά. Όταν μαζεύονταν πολλά όστρακα, εκείνος που το όνομά του υπήρχε σε πολλά όστρακα τον έδιωχναν από την πόλη γιατί δεν τον ήθελαν.




 

Κλεψύδρες νερού
Οι Αρχαίοι δεν είχαν ρολόγια σαν τα δικά μας αλλά μετρούσαν τον χρόνο με άλλους τρόπους όπως με κλεψύδρες νερού όπως είδαμε στην παραπάνω εικόνα με τον ομιλητή (κάναμε τρύπα στο κάτω μέρος του μπουκαλιού, βάλαμε μέσα ένα καλαμάκι και το κολλήσαμε με σιλικόνη).



















Κλεψύδρες άμμου
Προχωρήσαμε λίγο παραπέρα και φτιάξαμε και κλεψύδρες άμμου (κάναμε τρύπες στο καπάκι και το κολλήσαμε προσεκτικά εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στην ένωση χαρτοταινία).



Σύνθετες λέξεις
Ασχοληθήκαμε με τη σύνθεση λέξεων (πρώτο συνθετικό Δημο)


Τα παιδιά συνθέτουν τη λέξη που τους ζητώ







Αναφέραμε ότι στην πόλη μας θα γίνουν εκλογές για Δήμαρχο. Προσπαθήσαμε να συνθέσουμε τη λέξη.


Διαπιστώσαμε ότι το "ο" περισσεύει.


Ξαναθυμηθήκαμε τα πολιτεύματα μέσω  αινιγμάτων που είχαμε κάνει την 17η Νοέμβρη και αναγνωρίσαμε τις λέξεις


ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ από το blog της pitsina
Ποιο πολίτευμα είμαι εγώ που σε κάνω δυνατό, και σε φάκελο κλειστό , ψηφίζεις ελεύθερα για αρχηγό , πρόεδρο ή πρωθυπουργό ;  (Δημοκρατία)
                             
Με το ζόρι και με βία  διώχνω τη δημοκρατία . Ποίο πολίτευμα είμαι εγώ που σου επιβάλω αρχηγό;  (Δικτατορία)
                                         
Μύτη έχω ως το ταβάνι και κορώνα στο κεφάλι . Θρόνο έχω από χρυσό, με μαξιλάρια  στον ποπό. Ποιο πολίτευμα εκπροσωπώ και προσκυνούν όταν μιλώ;  (Βασιλεία)
                     

7 σχόλια:

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩΩ!!! ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Βαγγελή Κλεοπάτρα είπε...

ΑΡΙΣΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ματθαιάκη είπε...

Ίσως η πιο ωραία ανάρτηση που έχω διαβάσει ποτέ...ξεφεύγει από τα κοινότυπα και σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών! Χίλια μπράβο κι από εμένα....

xristina είπε...

Εξαιρετικά!!! Συγχαρητήρια!!! Υπέροχο ιστολόγιο!!!

Magiko Kapelo είπε...

Κάθε ανάρτησή σου ένας θησαυρός!!!

Vasiliki Katsarou είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη. Μέσα από την περιήγησή μου στα ιστολόγια των νηπιαγωγών ανακαλύπτω ότι όλες έχουμε διάθεση και μεράκι και παρέχουμε τη γνώση διασκεδαστικά και αβίαστα. Μακάρι να γινόταν αυτό και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Nina είπε...

Εξαιρετική δουλειά!!!Μπράβο!!!!!

View more:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...